Challenges to the Efficiency of Libraries: the Case of the Slovak Public Libraries - Šebová, Miriam
Identifikovanie kľúčových ukazovateľov vhodných na analýzu efektívnosti na základe dostupných kultúrnych štatistík na Slovensku pomocou neparametrickej hraničnej metódy analýzy obalov dát (DEA). Vo výskume sa odhadujú tri modely. Rozdielna efektívnosť knižníc. Percentuálny podiel efektívnych verejných knižníc v špecializovaných modeloch je v niektorých prípadoch nižší. Oblasti riadenia slovenských verejných knižníc, ktoré je potrebné zlepšiť, a to: nízky obeh, nízky počet používateľov v súvislosti s vysokými súčasnými výdavkami a veľká podlahová plocha.