Hegelova koncepcia byrokracie ako všeobecného stavu - Lipták, Michal
Hegel skúma byrokraciu v rámci vládnej moci vo Filozofii práva. Byrokraciu chápe ako všeobecný stav, resp. univerzálnu triedu. Hegel určuje stavy čo do pojmu ako 1. substanciálny alebo bezprostredný stav, 2. reflektujúci alebo formálny stav a ako 3. všeobecný stav. Podľa Hegela moralita, schopnosti, vzdelanie, zručnosti a charakter majú určujúcu funkciu pri pôsobení v štátnej byrokracii. U Hegela tak môžeme hovoriť o meritokracii.