Effects of Customer Knowledge Management on Marketing Management and Results: Case Study in Business Companies, FARS - Hosseinifard, Seyedmohammad
Vyhodnotenie vplyvu riadenia znalostí zákazníkov na marketingové riadenie a marketingové výsledky v aktívnych podnikoch a obchodných spoločnostiach v provincii Fars v Iráne. Znalostný manažment a marketingový manažment. Marketingová efektívnosť, výkonnosť a riadenie. Znalosť správania spotrebiteľa môže byť významnou konkurenčnou výhodou, vďaka ktorej sa lepšie identifikujú príležitosti na trhu, dosiahnu lepšie výsledky a môže tak prispieť k zníženiu nesprávnych rozhodnutí.