Vývojové trendy vo výrobe - Bosák, Martin, 1967-
Výroba všeobecne sa vo svojej histórii postupne zdokonaľovala a zlepšovala, ale najväčší vplyv na jej zmeny mali priemyselné revolúcie. Historicky boli doteraz zaznamenané tri priemyselné revolúcie. Za prvú priemyselnú revolúciu je označované využitie pary na konci 18. storočia. Druhým stupňom je rozbeh pásovej výroby na prelome 19. a 20. storočia. Treťou priemyselnou revolúciou je označovaná automatizácia výroby, uvedená začiatkom 70-tych rokov minulého storočia. V súčasnosti prichádza štvrtá revolúcia, pričom jej plný rozbeh sa očakáva v dvadsiatych rokoch, a bude to doba internetových technológií a digitalizácie.