Sledovanie environmentálnych nákladov v podniku - Hvastová, Jozefína, 1969-
Ochrana životného prostredia je neustále aktuálnou problematikou, ktorá je riešená a diskutovaná aj na medzinárodnej úrovni. Zahŕňa totiž činnosti, ktorými sa predchádza znečisťovaniu alebo poškodzovaniu životného prostredia. Pri riadení trvalo udržateľného rozvoja zohráva preto dôležitú úlohu environmentálne účtovníctvo, ktoré poskytuje informácie o konkrétnych nákladových položkách ovplyvňujúcich životné prostredie. Finančné účtovníctvo podnikov v rámci výsledkových účtov rámcovej účtovej osnovy však neponúka špecifické účty, ktoré by podávali podrobné informácie o environmentálnych druhoch nákladov.