Obnoviteľné zdroje na Slovensku - Štofová, Lenka, 1989-
Súčasný stav a trend vývoja ľudskej spoločnosti je charakteristický vysokým nárokom na spotrebu energie najmä v priemyselne a ekonomicky vyspelých krajinách. Zvyšujúci sa trend spotreby je viditeľný tiež pri rýchlo sa ekonomicky rozvíjajúcich krajinách vo východnej Ázii, predovšetkým Číne, Indii a krajinách Južnej Ameriky. Rastúci počet obyvateľov a ich zvyšujúca sa životná úroveň súvisiaca s hospodárskym rastom ovplyvňuje tiež dopyt po potravinách a energiách.