Količestvennyje izmenenija v pozicii Kitaja v mirovoj ekonomike - Lipková, Ľudmila
Čína ako druhý najdôležitejší hráč (po USA) v globalizácii svetovej ekonomiky. Hospodárske reformy Teng Siao-pchinga a transformovanie centrálne plánovanej ekonomiky na trhové hospodárstvo. Dynamický rast čínskeho HDP a zvýšnie podielu na svetovom HDP. „Politika otvorených dverí"- silná internacionalizácia čínskej ekonomiky.