Zanášanie Vodného diela Gabčíkovo - Rajniak, Rastislav
Dunaj, vstupujúci na územie Slovenska cez Devínsku bránu, je významným činiteľom určujúcim morfológiu aj celkový charakter krajiny, ktorou preteká. Nezanedbateľný vplyv na týchto procesoch má trvalý transport plavenín a splavenín, ktoré Dunaj so sebou prináša. Uvedením Vodného diela Gabčíkovo do prevádzky v r. 1992 prišlo k zmene sedimentačných procesov, ako aj morfológie koryta. Vplyvom zníženia unášacích rýchlostí nastala hlavne v zdrži sedimentácia transportovaného materiálu. Pre zabezpečenie požadovaných plavebných podmienok Slovenský vodohodpodársky podnik, š. p., od roku 2001 odstraňuje sedimenty z plavebnej kynety.