Assessment of the Relationship between Health and Sustainable Development in the Countries of the European Union - Drastichová, Magdaléna
Sociálny rozmer trvalo udržateľného rozvoja a jeho aspekty súvisiace s ľudským zdravím pre trvalo udržateľný rozvoj ako rozhodujúce. Pomocou hierarchickej klastrovej analýzy a analýzy hlavných komponentov sa krajiny Európskej únie a ďalšie tri rozvinuté krajiny hodnotili pomocou vybraných ukazovateľov odrážajúcich aspekty zdravia súvisiace s trvalo udržateľným rozvojom. Použilo sa päť ukazovateľov odrážajúcich tieto aspekty na makroekonomickej úrovni. Švajčiarsko hodnotené ako najvýkonnejšia krajina vo vzorke a Litva ako najhoršia. Česko vykázalo významný posun k vyššej udržateľnosti.