Špecifické položky účtovnej závierky neziskových účtovných jednotiek - Kordošová, Alena, 1970-
Účtovníctvo neziskových účtovných jednotiek vrátane účtovnej závierky má v porovnaní s účtovníctvom podnikateľských účtovných jednotiek aj ostatných nepodnikateľských účtovných jednotiek svoje špecifiká. Tieto špecifiká vyplývajú z rôznorodého poslania jednotlivých druhov neziskových účtovných jednotiek a napĺňania všeobecne prospešného účelu. Všeobecne prospešným účelom alebo službou je: zachovanie duchovných, prírodných a kultúrnych hodnôt, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, ochrana a podpora zdravia a vzdelávania, ochrana práv detí a mládeže, rozvoj vedy, vzdelania a telovýchovy, rozvoj sociálnych služieb, poskytovanie zdravotnej starostlivosti a sociálnej pomoci, humanitárna starostlivosť.