Jazyková a zahraničná politika - Ondrušová, Terézia, 1978-
Skúmanie vzťahu jazykovej a zahraničnej politiky. Vznik jazykovej politiky ako vedy vyplynul z potreby riešiť jazykovú situáciu na určitom území, najmä na území určitého štátu, kde nastával stret viacerých jazykov. Silné postavenie jazyka je väčšinou podmienené silným postavením štátu.