Kuhn-Tucker Optimality Conditions in Model of a Monopoly Production Price Differentiation - Fendek, Michal
Cenová diferenciácia monopolnej výroby. Monopol využíva svoju trhovú pozíciu či ekonomickú moc na stanovenie a presadzovanie trhovej ceny v súlade so svojimi záujmami a zaisťuje maximálny zisk na relevantnom trhu (monopolný zisk), ktorý prevyšuje zisk na perfektnom konkurenčnom trhu. Analýza úlohy optimalizácie správania spotrebiteľa, keď ochota spotrebiteľa minúť svoje prostriedky na tovar s diferencovanými cenami súvisí s maximalizáciou jeho celkovej užitočnosti. Sformulovanie Kuhn-Tuckerových optimálnych podmienok pre problémy s optimalizáciou a ich interpretačné možnosti.