Spatial Instability in the Slovak Language Test Scores a GWR Approach - Chocholatá, Michaela, 1977-
Priestorová nestabilita výkonnosti žiakov v rámci slovenských okresov na základe skóre z testov slovenského jazyka u žiakov 5. ročníka základných škôl. Analýza priestorových vzorov potvrdzujúca veľké priestorové rozdiely vo výkonnosti žiakov. Vysvetlenie, prečo majú žiaci v niektorých okresoch lepšie študijné výsledky ako v iných, potenciálne faktory ovplyvňujúce výkon žiakov (priemerná nominálna mesačná mzda, miera nezamestnanosti, hustota obyvateľstva, index ekonomickej závislosti mladých ľudí a sociálne znevýhodnené prostredia). Použitie lokálneho modelu GWR (Geographically Weighted Regression, Geograficky vážená regresia) na zachytenie priestorovej heterogenity, umožňujúc tak zohľadniť geografickú nestabilitu výsledkov odhadov.