Is There Rockets and Feathers Effect Between Crude Oil Prices and Port Fuel Prices or Between Port Fuel Prices and Retail Fuel Prices? - Szomolányi, Karol, 1976-
Hypotéza prenosu cien nafty a ropy na maloobchodné ceny benzínu, ktoré reagujú rýchlejšie pri raste cien nafty či ropy ako pri ich poklese (asymetria ceny). Potvrdzovanie tejto hypotézy pomocou odvodenia reakčných rovníc od tvorcov cien z lineárnej exponenciálnej formy prispôsobovacích nákladov (linexový prístup) na základe údajov o spotových cenách nafty či ropy, palivách obchodovaných v amerických prístavoch a maloobchodných cenách pohonných hmôt v USA. Asymetrické reakcie okamžitých cien prístavných palív na zmeny okamžitých cien nafty a ropy sa nepotvrdzujú, avšak asymetrické reakcie maloobchodných cien pohonných hmôt na zmeny okamžitých cien prístavných palív áno.