Vlastné zdroje krytia majetku - Novotná, Ľudmila
Majetok, ktorý účtovná jednotka potrebuje na svoju činnosť, získava z vlastných a cudzích zdrojov. Vlastné zdroje majetku sa v účtovníctve účtovnej jednotky označujú ako vlastné imanie. Zákon o účtovníctve definuje tento pojem ako rozdiel majetku a záväzkov. Vlastné imanie účtovnej jednotky tvoria: základné imanie, kapitálové fondy a fondy tvorené zo zisku, prevedené výsledky hospodárenia minulých rokov a výsledok hospodárenia bežného účtovného obdobia. Ak účtovná jednotka obstarala majetok z vlastných prostriedkov, hovorí sa o vlastných zdrojoch krytia majetku.