Právo nakladať s tovarom ako vlastník (C-401/18; prípad Herst) - Pastierik, Vladimír
Podľ §8 ods.1 písm.a) zákona o DPH je dodaním tovaru prevod práva nakladať s tovarom ako vlastník, ide o prevzatý článok 20 spoločnej eurosmernice 2006/112/ES o DPH. V praxi niekedy vzniká otázka, kedy je moment prechodu vlastníctva k tovaru. Výklad spoločnej eurosmernice o DPH poskytuje Súdny dvor EÚ (SDEÚ). Výklad tohto pojmu poskytuje SDEÚ v rozsudku C-401/18 (prípad Herst)