Analýza nelegálnych aktivít na slovensko-ukrajinskej hranici a možnosti ich eliminácie - Beňová, Zuzana, 1996-
Slovenská republika si ako plnohodnotný člen Schengenského priestoru musí plniť povinnosti, ktoré jej z tohto členstva vyplývajú. Jednou z nich je aj dôkladná ochrana vonkajšej hranice s Ukrajinou, ktorá je zároveň vonkajšou hranicou celého Schengenského priestoru. Od roku 2008 nastal pokles nelegálnych prechodov cez spomínanú hranicu najmä kvôli zlepšeniu dovtedy jestvujúcej techniky, ktorá hranicu chráni. Doposiaľ sa však nepodarilo eliminovať negatívne javy na hranici medzi, ktoré okrem nelegálnej migrácie možno zaradiť aj prevádzačstvo a pašeráctvo. Venovanie sa týmto negatívnym javom a navrhovanie riešenia, ktoré by ich počet mohli znížiť. Upriamenie pozornosti aj na vznik samotného Schengenského systému a na proces, ktorý predchádzal vstupu Slovenskej republiky do tohto celku.