Tawhídna ekonomika ako variant islamského ekonomického modelu v podmienkach Iránskej islamskej republiky - Čech, Ľubomír, 1955-
Objasnenie podstaty islamského pojmu tawhíd a jeho implikácia v islamskom ekonomickom myslení, ktoré má ambíciu presadiť svoju legitimitu od 70. rokov minulého storočia. Vymedzenie koncepcie tawhídu v šíitskom islame a jeho ekonomické súvislosti na príklade Iránskej islamskej republiky. Poukázanie na limity, ktoré prinášajú pokusy islamizovať hospodársky a finančný sektor krajiny. Použitie klasických metód výskumu s dôrazom na analýzu stavu iránskej ekonomiky a komparáciu jej úrovne s inými moslimskými štátmi, kde dochádzalo k islamizácii ekonomiky a jej fungovaniu podľa práva šarí`a.