What Determines the Price to Book Ratio in the European Banking Sector - Ercegovac, Roberto
Determinanty pomeru ceny a zúčtovania v európskom bankovom sektore. Od vypuknutia poslednej globálnej finančnej krízy zostali pomery ceny za zúčtovanie väčšiny európskych bánk neočakávane nízke v dôsledku makroekonomického prostredia, regulačných opatrení a štruktúr obchodného modelu bánk. Dynamické panelové analýzy uskutočnené na vzorke 23 najväčších bánk kótovaných na burze v Európskej únii na obdobie rokov 2002 - 2017. Pomer medzi účtovnou cenou európskych bánk priamo súvisí s makroekonomickým prostredím a obozretnými opatreniami, avšak na úrovni jednotlivých bánk existujú značné rozdiely, pokiaľ ide o štruktúru činnosti a ukazovatele výkonnosti podniku.