Model zložených ukazovateľov na meranie národnej konkurencieschopnosti - Filanová, Jana, 1967-
Otázka konkurenčnej výhody národov, regiónov a spoločností pomocou modelu zložených ukazovateľov na meranie konkurencieschopnosti založenom na požiadavkách štvrtej priemyselnej revolúcie. Tvorba tematických ukazovateľov, váhovanie, výpočet priemerných hodnôt, spracovanie časových radov a použitie regresnej a korelačnej analýzy na základe zberu sekundárnych údajov zo štatistických správ a od inštitúcií. Použité ukazovatele odrážajú výzvy dneška a budúcnosti (štvrtá priemyselná a informačná revolúcia). Prezentovaný model obsahuje súbor ukazovateľov v rámci podukazovateľa s názvom Inteligentná spoločnosť, predstavujúce svetové trendy ako používanie autonómnych vozidiel, umelej inteligencie, využívanie robotov, 3D tlače a IoT (Internet of Things). Využitie a vývoj rozšírenej reality (Extended Reality) ako jeden z významných ukazovateľov nie je v modeli zahrnutý pre nedostatok signifikantných údajov.