Aktuálny kontext globálneho problému nerovnosti - Raneta, Leonid, 1982-
Príjmová nerovnosť je aktuálnym globálnym problémom ako na medzinárodnej úrovni tak isto aj na vnútroštátnej. Množstvo absolútnej chudoby vo svete má klesajúcu tendenciu, ale aktuálne ekonomické krízové javy naznačujú zmeny tohto trendu. Najbohatšia vrstva sveta sa ešte viac vzdialila od iných príjmových tried súbežne s poklesom strednej príjmovej kategórie. Tieto disproporcie nesú v sebe výzvy pre usporiadanosť ekonomických a politických systémov.