Jazyk ako súčasť procesu integrácie (na príklade Európskej únie a Ruskej federácie) - Rusiňáková, Jarmila, 1959-
Zasadenie jazykovej politiky do príslušného geografického celku, v ktorom hrá jazyk mimoriadnu úlohu z pohľadu politickej lingvistiky a výskumu medzinárodných vzťahov. Región ako politické zoskupenie usilujúce sa prostredníctvom jazyka ako politického nástroja posilniť svoje politické a ekonomické postavenie, integračné procesy a zachovať individuálne a skupinové práva členov. Analýza úlohy jazyka v medzinárodno-politickom kontexte v procese integrácie. Preskúmanie vzťahov jazyka a národnej či nadnárodnej identity v procese medzištátnej integrácie. Analýza normatívno-právnych základov postavenia jazykov v procese medzištátnej integrácie. Jazykové modely integrácie Európskej únie a Ruskej federácie.