Location Problem of Osmia Cornuta Nesting Aids for Optimum Pollination - Pekár, Juraj, 1972-
Riešenie problematiky umiestnenia pomôcok na hniezdenie pre včely Osmia cornuta (európska včela ovocná osamelého typu) v sadoch pomocou modelov matematického programovania na určenie ich optimálneho umiestnenia a optimalizáciu riadenia osamelých včiel. Použitie algoritmu diferenciálnej evolúcie na riešenie modelu optimálneho opelenia. Použitie efektívneho optimalizačného nástroja na určenie miest pomôcok namiesto náhodného ad hoc umiestnenia či na okraji sadu, optimalizujúc opelenie alternatívnymi opeľovačmi a zvyšujúc ekonomický výkon poľnohospodárskeho podniku. Očakávanie nárastu významu navrhovaného modelu s intenzifikáciou poľnohospodárstva a so znižovaním počtu voľne žijúcich opeľovačov.