Porovnanie vývoja v cestovnom ruchu abstrahujúc od externých vplyvov so súčasnou situáciou - Özoğlu, Martina, 1990-
Odhad pravdepodobného vývoja počtu návštevníkov, prenocovaní a pracovných miest v ubytovacích zariadeniach abstrahujúc od pandemického efektu a celkový vplyv na vývoj cestovného ruchu počas pandémie COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Predikcia s využitím ekonometrického programu GRETL ako podklad pre porovnanie súčasnej situácie s vplyvom pandémie a predikcie, ktorá od týchto efektov abstrahuje. Predikcia údajov jednoduchým lineárnym modelom OLS (kvadratická zložka časového trendu a sezónnosť v rámci využitia periodických dummy premenných). Vytvorenie regresného modelu a porovnávanie modelov OLS – prvý model (časový trend a periodické dummy premenné), druhý (pridanie kvadratickej zložky časového trendu) a tretí (použitie exponenciálneho trendu). Vybranie najvhodnejšieho lineárneho modelu OLS s kvadratickým trendom.