O súčasnej teórii vojny - Škvrnda, František
Stručná charakteristika súčasnej teórie vojny v kontexte zmien v medzinárodných vzťahoch po rozpade bipolarity. Dve stránky súčasnej teórie vojny v nadväznosti na definíciu C. von Clausewitza: všeobecný historicko-spoločenský, najmä politický fenomén a súhrn špecifických sociálnych (vojensko-odborných, vojensko-technických) činností. Charakteristika prístupov k chápaniu novej vojny. Koncepcia nových vojen M. Kaldorovej a jej prejavy v súčasnom svete.