Labour Market Efficiency and Emigration in Slovakia and EU Neighbouring Countries - Přívara, Andrej, 1983-
Analýza podmienok na trhu práce a emigračných trendov na Slovensku a v susediacich krajinách v rámci Európskej únie. Tendencia slovenskej migrantskej populácie migrovať väčšinou do Českej republiky v rámci susedných krajín EÚ. Regresná analýza s použitím metódy najmenších štvorcov na identifikáciu hlavných faktorov ovplyvňujúcich emigráciu zo Slovenska do ČR ako primárnej cieľovej krajiny pre slovenských migrantov. Miera nezamestnanosti v oboch krajinách, regulácia trhu práce zavedená v ČR a rozšírenie EÚ v roku 2004 ako najvýznamnejšie spúšťače emigrácie na Slovensku. Možné spôsoby stimulácie ekonomického rastu a zabránení budúcej emigrácii zo Slovenska.