Transformation Processes and Their Intra-Company Effects on Stakeholders Involved - Achenbach, Peter, 1960-
Skúmanie, ako transformačné procesy a súvisiace zmeny v spoločnosti ovplyvňujú zamestnancov a ako ich možno ideálne organizovať. Dynamika procesov zmien a sprievodné reakčné vzorce dotknutých zamestnancov vo forme odporu. Faktory úspechu, ktoré zaručujú (zvýšenú) konkurencieschopnosť spoločnosti po „zmene“ a prispievajú k optimálnej štruktúre zamýšľaného procesu zmeny tým, že umožňujú zamestnancom pochopiť význam zmien a podieľať sa na navrhovaní a vykonávaní ich.