Determinants of Corporate Profitability of Companies from Construction and Real Estate Industries in Selected European Countries - Škuláňová, Nicole
Dosiahnutie ziskovosti ovplyvnené nespočetným počtom determinantov. Spoločnosti z ôsmich európskych ekonomík, ktoré pochádzajú z dvoch sektorov, a to stavebníctva a realitných činností, ktoré sú podľa klasifikácie NACE rozdelené do dvanástich skupín. Skúmanie či vybrané determinanty ovplyvňujú ziskovosť podniku alebo nie. Determinanty skúmané v rokoch 2010-2018: miera rastu HDP, miera inflácie, základná úroková miera, miera nezamestnanosti, tvorba hrubého fixného kapitálu. Najväčší vplyv na úroveň ziskovosti v sektoroch stavebníctva a činnosti nehnuteľností majú základné úrokové sadzby jednotlivých ekonomík.