Lexikálna, syntaktická a štylistická rovina vedeckého jazyka - Seresová, Katarína, 1967-
Najdôležitejšie znaky vedeckého odborného jazyka používaného vo vedeckých diskurzoch v písomnej forme na všetkých troch jazykových úrovniach – lexikálnej, syntaktickej a štylistickej. Akademický jazyk ako vedecký jazyk, čiže jazyk používaný na univerzitách na odbornú komunikáciu v príslušnej oblasti. Líšenie sa vedeckého jazyka od všeobecného či hovorového jazyka na všetkých úrovniach jazyka. Používanie termínov akademický, vedecký a odborný jazyk v jednom význame. Charakteristika vedeckého (odborného) jazyka. Syntaktické zvláštnosti nemeckého odborného jazyka. Sémantické a komunikačné funkcie slovesno-menných kolokácií. Infinitívne konštrukcie a pasívne vety.