Labor Shortage in Seven Central and Eastern European Countries in Transition: Before and during COVID 19 - Poór, József
Analýza riešenia problémov na trhu práce vládnymi opatreniami na základe odpovedí spoločností a inštitúcií. Výsledky empirického výskumu z roku 2019 zameraného na hľadanie spúšťacích faktorov či typických spôsobov nedostatku a zadržiavania pracovnej sily. Implementácie plánov pre zvýšenie účinnosti a programov robotizácie reagujúcimi inštitúciami. Faktory dramatického nárastu nedostatku pracovných síl (pracovná migrácia po zmene režimu, nepriaznivé demografické faktory, národné či regionálne hospodárske poklesy a pretrvávajúce mzdové rozdiely v rámci Európskej únie). Mzdy a rovnováha medzi pracovným a súkromným životom ako dva dôležité faktory ohľadom mobility a fluktuácie pracovnej sily. Výhody a nevýhody robotizácie v kontexte riešenia nedostatku pracovných síl. Vplyvy v dôsledku pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom.