Anglicisms as a Consequence of Vocabulary Change – Reasons for Use and Their Stylistic Function - Seresová, Katarína, 1967-
Lexikálne zmeny v jazyku, ktorý sa musí vždy prispôsobovať novým komunikačným a kognitívnym úlohám. Anglicizmy ako jeden z výsledkov tejto zmeny. Dôvody, prečo má táto zmena vplyv práve na lexikálnu úroveň. Problematická povaha používania anglicizmov v nemeckom jazyku. Definícia pojmu anglicizmus a rôznych druhov anglicizmov: konvencionalizované anglicizmy, anglicizmy v procese konvencionalizácie, citačné slová, vlastné mená a príbuzné slová používané iba príležitostne. Analýza dôvodov vedúcich k používaniu anglicizmov v nemeckom jazyku. Štylistické funkcie anglicizmov, zahŕňajúce predovšetkým efekt novosti a efekt učenia, sfarbenie a tiež pragmatickú a komunikačnú hodnotu hovoreného či písaného slova.