Ako sa chrániť pred digitálnou únavou očí?
Nedostatok hormónu melatonín môže spôsobovať nespavosť a rôzne iné ochorenia. Jeho produkciu blokuje modré svetlo z obrazovky mobilu, počítača, televizora. Modré svetlo je špecifické tým, že sietnica oka sa aktivuje 100 krát viac ako u iného druhu svetla. Kvôli modrému svetlu na fotoreceptoroch vznikajú toxíny, ktoré môžu spôsobovať poškodenie sietnice a oslabenie zraku, konštatuje Kristýna Štěbetáková optometristka spoločnosti Alensa.sk.