Vizuálne hodnotenie krajiny v kontexte ochrany krajinného rázu - Salašová, Alena
Hlavné princípy a aspekty vizuálneho hodnotenia krajiny v zmysle § 12, českého zákona č. 114/1992 Sb., o ochrane prírody a krajiny. Percepcia krajiny človekom a subjektivita a objektivita vnímania. Estetika krajiny a krajinný obraz a krajinná scéna. Viditeľnosť krajinnej scény. Identifikácia stanoviska pozorovania, otvorenosť a uzavretosť krajinnej scény, kompozícia a harmonická mierka krajinnej scény, pohľadové dominanty a horizonty, vizuálna citlivosť krajinnej scény a fotografické a kresbové záznamy.