Filón Alexandrijský medzi Jeruzalemom a Athénami - Škvrnda, František, ml., 1987-
Recenzia knihy významnej francúzskej historičky Mireille Hadas-Lebelovej (nar. 1940) o živote a diele Filóna Alexandrijského (20 p. n. l. – 45 n. l.), významného predstaviteľa starovekej židovskej filozofie a z hľadiska dejín filozofie a náboženstva jednej z prvých postáv eklektickej filozofickej tradície. Filónove myslenie predstavuje vzájomné prelínanie starozákonnej múdrosti a silného príklonu k pýthagoreizmu, platonizmu a stoicizmu cez sieť alegorických výkladov, ktoré z Biblie urobili zdroj skrytých, nadčasových právd antických gréckych filozofov a ich teórií.