How Fiscal Space Matters? Evidence on Fiscal Multipliers from Threshold SVAR Methodology - Kameník, Martin
Alternatívna prahová SVAR metodika na meranie fiškálnych multiplikátorov vo vybraných svetových ekonomikách s ohľadom na veľkosť fiškálneho priestoru definovaného proxy premennou primárneho salda, ktorá môže byť v podstatnej miere spojená so schopnosťou nástrojov fiškálnej politiky ovplyvňovať output. Pozitívne a negatívne šoky nemusia nevyhnutne vyústiť do symetrickej reakcie premenných, keďže nižšie hodnoty fiškálneho multiplikátora (t. j. menej efektívne fiškálne politiky) sú pozorované v prípade, keď ekonomiky vykazujú slabšiu fiškálnu pozíciu.