What Makes Life Grievable? Discursive Distribution of Vulnerability in the Pandemic - Maďarová, Zuzana
Filozofické koncepcie zraniteľnosti a zármutku Judith Butlerovej v kontexte pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom, aplikované v rámci biomoci a praktík zavedených v mene ochrany zdravia ľudí. Analýza elitného politického diskurzu v Česku, Nemecku, Veľkej Británii a na Slovensku v prvých troch mesiacoch pandémie, skúmanie vytvorenia zraniteľnosti a jej rozdelenia medzi populáciu. Identifikácia dvoch prevládajúcich diskurzívnych rámcov – veda (vytvorenie zraniteľnosti z hľadiska biologických charakteristík) a bezpečnosť (diskurzívny posun zraniteľnosti migrujúcej a rómskej populácie voči vírusu do podoby zvýšenej hrozby). Zakomponovanie našej zraniteľnosti a vzájomnej závislosti do existujúcich sociálnych štruktúr v kontexte pandémie aj napriek tvrdeniam, že „sme v tom všetci spolu“.