Jazyková stránka rečníckeho štýlu komunikácie a jeho význam vo vzdelávacom procese - Krajčík Danišová, Sonia, 1981-
Rečnícky štýl ústnej komunikácie, jeho jazyková stránka, základné znaky, žánre (útvary) a jazykové prostriedky. Potreba zaradiť rétoricky orientované vyučovacie predmety do systému vzdelávania už od druhého stupňa základných škôl. Minulé a prebiehajúce projekty týkajúce sa tejto problematiky. Nároky verejného prejavu na kompozíciu, stavbu, členenie či rozloženie textu a sledovanie jeho cieľa. Typická trojdielna kompozícia (úvod, jadro, záver) v rámci prednášok, výkladov, referátov a propagačných rečí, jej možná absencia v rámci slávnostných a príležitostných prejavov. Spisovné a nespisovné rečnícke prostriedky.