European Union Citizienship - Current Trends - Bocková, Lucia, 1978-
Občianstvo Európskej únie formálne ustanovené Zmluvou o Európskej únii v roku 1992, zavedené s cieľom „posilniť ochranu práv a záujmov štátnych príslušníkov členských štátov“. Za jej založením stála myšlienka, že podľa postavenia občana EÚ štátnym príslušníkom členských štátov by sa tak EÚ priblížila k jej občanom. Občianstvo EÚ je právne a politické vyjadrenie členstva vo väčšom spoločenstve ako štát, konkrétne v EÚ.