Vývoj naděje dožití a odvratitelná úmrtnost v krajích České republiky v období let 2006–2016 a jejich determinanty - Hübelová, Dana
Vývoj strednej dĺžky života a odvrátiteľnej úmrtnosti obyvateľov v Českej republike v období rokov 2006–2016 s aplikáciou konceptu odvrátiteľnej úmrtnosti na úroveň krajov Českej republiky, s detailnejším zameraním na Ústecký kraj a Hlavné mesto Prahu a na základe pohlavia. Výber týchto dvoch regiónov je zámerný, pretože dĺžka života u mužov aj žien tu dlhodobo dosahuje buď minimálne (Ústecký kraj) alebo maximálne hodnoty (Hlavné mesto Praha). Stredná dĺžka života (nádej dožitia) ako syntetický demografický ukazovateľ a koncept odvrátiteľnej úmrtnosti.