Ekonomické dopady pandémie COVID-19 na ekonomiku Číny - Cibuľa, Adam, 1992-
Pandémia COVID-19, ktorá vypukla v Číne na konci roka 2019 a rozšírila sa po celom svete v nasledujúcich 4 mesiacoch, ukázala vysoký stupeň vzájomnej prepojenosti, vzájomnej závislosti, ale aj zraniteľnosti globálnej ekonomiky. Kríza priamo súvisiaca s pandémiou COVID-19 uvrhla mnohé štáty do recesie. Už teraz možno jednoznačne konštatovať, že COVID-19 predstavuje najväčšiu výzvu pre ľudstvo od druhej svetovej vojny. Čína ako epicentrum choroby dokázala pomerne rýchlo čeliť nekontrolovateľnému šíreniu pandémie zavedením prísnych karanténnych opatrení a sociálnej izolácie obyvateľstva. Rok 2020 bol pre Čínu a svet zložitou skúškou. Ekonomické účinky pandémie sú neporovnateľné s každou krízou v poslednom polstoročí.