COVID-19 and the Stock Markets: A Glance at the Initial Effects of the Pandemic - Sorić, Petar
Dopad opatrení a sociálneho dištancu v dôsledku COVID-19 na akciové trhy po celom svete. Prísnosť sociálnych dištančných zásahov má negatívny vplyv na návratnosť trhu, ale jej charakter je striktne prechodný a do 7 dní zmizne. Rozsah pandémie z hľadiska zaznamenaných prípadov chorôb a úmrtí odhaľuje veľmi podobný vzorec, ktorý spôsobuje výrazný, ale krátkodobý pokles cien akcií. Značná asymetria v identifikovaných vzájomných vzťahoch. Menej rozvinuté trhy reagujú na zablokovanie hospodárstva intenzívnejšie ako vysoko rozvinuté ekonomiky.