I přes nutnost digitalizace budou v pojišťovnictví nadále klíčoví poradci
Poisťovne, ktoré sú nútené neustále hľadať čo najefektívnejšie spôsoby budovania vzťahov so svojimi klientmi. Pohľad klientov v tomto smere. Pohľad na to, ako vnímajú svoje možnosti samy poisťovne a ich distribútori. Poradci ako dôležitý prvok komunikačnej trojice - priame kanály, digitálne kanály, agenti a poradci.