Are Age-Based Life-Cycle Saving Strategies for Funded Pension Schemes a Good Option? - Šebo, Ján
Hľadanie optimálnej stratégie sporenia – pohľad na riziká výkonnosti a primeranosti vyplývajúce z uplatňovania stratégií sporenia založených na veku pre sporiteľov v kapitalizačných dôchodkových systémoch. Porovnanie fixných a vekových stratégií pomocou techniky simulácie prevzorkovania z hľadiska výkonnosti, maximálneho čerpania počas horizontu sporenia a rizika primeranosti vyplývajúceho z aplikovanej stratégie sporenia. Stratégie životného sporenia založené na veku (zostávajúci horizont sporenia je jediným faktorom definujúcim alokačný profil) ako neoptimálne a pri hľadaní optimálnej preddefinovanej stratégie sporenia by sa mali brať do úvahy aj ďalšie faktory ako napr. očakávaný rast miezd.