Innovative Development: Model and Evaluation Method in the Context of Integration Processes - Diatlova, Valentyna
Inovatívny vývoj a inovácie ako hlavná hybná sila rozvoja ekonomiky a spoločnosti, riešiac aj problémy životného prostredia. Prechod na inovatívny model rozvoja ako prioritná otázka krajín, so zameraním na Ukrajinu, v ktorej sa začal formovať národný inovačný systém. Zdôvodnenie metodického prístupu k hodnoteniu socioekologického a ekonomického systému krajiny v podmienkach inovatívneho rozvoja. Inovatívnosť systémov ako integrálny ukazovateľ, vypočítaný z indexov ekonomických, sociálnych a ekologických systémov. Vypočítanie komplexného ukazovateľa z integrálnych ukazovateľov a porovnanie Ukrajiny s krajinami Európskej únie. Prístupy z hľadiska správcovskej (stewardship theory) a agentovej (principal – agent theory) teórie k udržateľnému riadeniu spoločnosti v zmysle „čestného podnikateľa“ (honourable businessman) v dnešnom formáte.