Factors Influencing Implementation of Electronic Procurement in Economic Subjects – Empirical Evidence from Slovak Companies - Sieber, Jakub, 1992-
Faktory ovplyvňujúce potrebu podniku implementovať systém elektronického obstarávania. Rozdelenie faktorov do troch koncepčných kategórií (organizačné, technologické a environmentálne) pre lepší pohľad na ich vplyv. Analýza faktorov ovplyvňujúcich rozhodnutie manažéra, zozbieraných prostredníctvom dotazníkov na vzorke 400 náhodne vybraných firiem všetkých veľkostí s kontrolovanou distribúciou zo všetkých regiónov Slovenska. Testovanie hypotéz neparametrickým Mann-Whitney testom, so zameraním na veľkosť spoločnosti, návratnosť tržieb, inovačný prístup, používanie IT a IS, prítomnosť špecializovaného IT oddelenia, firemné prostredie, konkurenciu a dodávateľsko-odberateľský reťazec. Firmy používajúce elektronické obstarávanie v obchodných procesoch dosahujú vyššiu rentabilitu tržieb ako firmy, ktoré tak nerobia.