Severná morská cesta ako alternatíva k južnej morskej ceste - Grešš, Martin, 1978-
Hlavné faktory týkajúce sa severnej morskej cesty, ktoré môžu prispieť k rastu atraktívnosti tejto trasy, ako aj faktory limitujúce jej komercializáciu. Analýza vedeckej a odbornej knižnej a časopiseckej literatúry. Hlavné faktory atraktívnosti severnej morskej cesty, medzi ktoré môžeme zaradiť zmenu prírodných podmienok, záujmy Ruskej federácie a výhody využitia. Zvýšený záujem o severnú morskú cestu v posledných rokoch.