Afganistan, neočakávaný, ale nevyhnutný dôsledok historickej neadekvátnosti neoliberálnej globalizácie na spôsob Západu vedeného USA - Škvrnda, František
Vývoj vojny v Afganistane, najmä v kontexte stiahnutia síl a odchodu vojsk USA a ostatných krajín NATO ukončením misie v Afganistane k 31. 8. 2021 za administratívy prezidenta USA Joea Bidena. Náčrt období vývoja vojny v Afganistane: vývoj vojny v rokoch 2001 – 2005, 2006 – 2008, 2009 – 2014 a 2015 – 2021, aj v kontexte administratív prezidentstiev Georgea W. Busha, Baracka Obamu, Donalda Trumpa a Joea Bidena. Bezpečnostné vzťahy s Talibanom a neskôr aj s Islamským štátom. Prehľad počtov obetí v afganskej vojne.