Ordering of Innovation Projects by Multi-Criteria Decision-making Methods – A Comparison - Mizla, Martin, 1955-
Rozhodovanie v integračnom procese s bariérami ekonomických a sociálnych rozdielov medzi ekonomickými jednotkami. Priblíženie kvantitatívnych metód rozhodovania na základe viacerých kritérií (multi-criteria decision-making, MCDM), konkrétne procesu analytickej hierarchie (analytical hierarchy process, AHP), techniky poradia preferencie podľa podobnosti s ideálnym riešením (technique for order of preference by similarity to ideal solution, TOPSIS) a váženej lineárnej kombinácie (weighted linear combination, WLC), s ich využitím v rámci inovačných projektov na vzorke 789 projektov na Slovensku. Vzájomné porovnanie autonómnych objednávok objektov (projektov) pomocou Spearmanovho korelačného koeficientu, vykonaných na rovnakom základnom súbore údajov predmetnými metódami, pričom výsledky ukazujú, že skúmané metódy neposkytujú úzku závislosť, čiže vytvorené poradie objektov (projektov) závisí od použitej metódy.