Measuring Media Liberalism or Dirigisme Degree by Country - Allakhverdieva, Leyli Ali
Miera verejnej regulácie poskytovania informačných služieb prostredníctvom médií (stupeň mediálneho liberalizmu), a to prostredníctvom tlačených médií, televízneho a rozhlasového vysielania. Väčšina krajín s vyššou úrovňou ekonomického rozvoja dodržiava menej dirigistickú mediálnu politiku a naopak. Existujú aj krajiny, ktoré sa tomuto vzoru nehodia, napríklad Írsko.