Specifika práce s bilingvním klientem v psychologické praxi - Jonáš, Juraj
Výskum bilingvizmu v kontexte aplikácie v psychologickej praxi. Vplyv bilingvizmu na kogníciu, emócie a osobnosť. Kauzálne neuropsychologické súvislosti a postupy k efektívnejšiemu prístupu k bilingválnym klientom či pacientom, s príkladom v oblasti pracovnej psychológie a v klinickej praxi. Teórie jazykového spracovania dvoch jazykov jedným mozgom, s vysvetlením ďalších javov, napr. kognitívnych výhod bilingvizmu oproti monolingvizmu (lepšie exekutívne funkcie či sociálne kognície) a nevýhod (ťažkosti vo verbálne zameraných úlohách). Odlišnosti v osobnostných prejavoch či emóciách na základe použitia rôznych jazykov. Špecifiká bilingvizmu u niektorých neuropsychiatrických ochorení a porúch. Praktická aplikácia predmetných poznatkov v psychologickej praxi.